شبکه کامپیوتری چیست ؟ ( Computer Network )
به طور ساده و خلاصه ، به مجموعه دو یا چند کامپیوتر ( تقریبا بی نهایت ) که به هم متصل میشوند تا بتوانند از منابع نرم افزاری و سخت افزاری مشترک استفاده کنند ، شبکه گفته میشود . برای تشکیل یک شبکه کامپیوتری 2 شرط لازم است : اول اینکه این دو یا چند کامپیوتر باید به وسیله یک رسانه فیزیکی ( رابط ) مثل کابل بهم متصل باشند و دوم اینکه این کامپیوتر ها باید با هم تبادل اطلاعات داشته باشند چون هدف اصلی شبکه های کامپیوتری تبادل و اشتراک گذاری اطلاعات است . شبکه رایانهای باعث تسهیل ارتباطات میان کاربران شده و اجازه میدهد کاربران منابع خود را به اشتراک بگذارند.
در دهه ۶۰ میلادی، آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته (ARPA)، بودجه ای را به منظور طراحی شبکه آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته (ARPANET) برای وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا اختصاص داد. این اولین شبکه رایانهای در جهان بود. توسعه شبکه از سال ۱۹۶۹ و براساس طرحهای توسعه یافته دهه ۶۰ آغاز شد.
- تقسیم بندی شبکه ها بر اساس حوزه جغرافی تحت پوشش
شبکه های کامپیوتری با توجه به حوزه جغرافیائی تحت پوشش به سه گروه تقسیم می گردند :
1- شبکه های محلی LAN
2- شبکه های شهری MAN
3- شبکه های گسترده WAN
1- شبکه های LAN )(Local Area Network)
حوزه جغرافیائی که توسط این نوع از شبکه ها پوشش داده می شود ، یک محیط کوچک نظیر یک ساختمان اداری است . این نوع از شبکه ها دارای ویژگی های زیر می باشند:
- توانائی ارسال اطلاعات با سرعت بالا
- محدودیت فاصله
- قابلیت استفاده از محیط مخابراتی ارزان نظیر خطوط تلفن به منظور ارسال اطلاعات
- نرخ پایین خطاء در ارسال اطلاعات با توجه به محدود بودن فاصله
2- شبکه های MAN) (Metropolitan Area Network)
حوزه جغرافیائی که توسط این نوع شبکه ها پوشش داده می شود ، در حد و اندازه یک شهر و یا شهرستان است . ویژگی های این نوع از شبکه ها بشرح زیر است :
- پیچیدگی بیشتر نسبت به شبکه های محلی
- قابلیت ارسال تصاویر و صدا
- قابلیت ایجاد ارتباط بین چندین شبکه
3- شبکه های WAN)(Wide Area Network)
حوزه جغرافیائی که توسط این نوع شبکه ها پوشش داده می شود ، در حد و اندازه کشور و قاره است .
ویژگی این نوع شبکه ها بشرح زیر است :
- قابلیت ارسال اطلاعات بین کشورها و قاره ها
- قابلیت ایجاد ارتباط بین شبکه های LAN
- سرعت پایین ارسال اطلاعات نسبت به شبکه های LAN
- نرخ خطای بالا با توجه به گستردگی محدوده تحت پوشش
شبکههای گسترده برای اتصال شبکههای محلی یا دیگر انواع شبکه به یکدیگر استفاده میشوند؛ بنابراین کاربران و رایانههای یک مکان میتوانند با کاربران و رایانههایی در مکانهای دیگر در ارتباط باشند. بسیاری از شبکههای گسترده برای یک سازمان ویژه پیادهسازی میشوند و خصوصی هستند. بعضی دیگر بهوسیله «سرویس دهندگان اینترنت» (ISP) پیادهسازی میشوند تا شبکههای محلی سازمانها را به اینترنت متصل کنند.
- توپولوژی شبکه چیست ؟
سبک هندسی استفاده شده در اتصال کامپیوترها را توپولوژی گویند. توپولوژی پیاده سازی شده برای شبکه ها دلایل مختلفی دارند. دلایلی از قبیل هزینه، امکانات و سرعت شبکه. انتخاب یک توپولوژی خاص نمی تواند بدون ارتباط با محیط انتقال و روش های استفاده از خط مطرح گردد. نوع توپولوژی انتخابی جهت اتصال کامپیوترها به یکدیگر ، مستقیما" بر نوع محیط انتقال و روش های استفاده از خط تاثیر می گذارد.
- انواع شبکه از لحاظ توپولوژی :
1- خطی(Bus) : نوعی که با یک کابل آزاد بعنوان ستون فقرات اصلی رایانه ها را به هم متصل میکند. همه رایانه ها دارای کارت شبکه معمولاً از نوع Ethernet می باشند.
2- ستاره ای ( Star) : در این مدل تمام رایانه ها از طریق دستگاهی بنام HUB یا Swith به هم متصل اند و ممکن است یک رایانه به عنوان رایانه مرکزی قرار داده شده باشد.
3- حلقوی (Ring): رایانه ها بصورت یک حلقه به هم متصل شده و از کارت شبکه ای بنام Token Ring استفاده می شود.
4- توری (Mesh) : در این توپولوژی هر رایانه مستقیماً به کلیه ی رایانه های شبکه متصل است و دارای بالاترین درجه امنیت و اطمینان می باشد .
5- درختی (Tree) : در این نوع توپولوژی از یک یا چند هاب فعال یا تکرار کننده برای اتصال ایستگاهها به یکدیگر استفاده می شود.