فوايد مصرف قهوه

نوشيدني محبوب اغلب ما ايرانيها، چای است، اما به تازگي قهوه هم جاي خودش را در بين ما باز کرده است.
اگر از "کلاس" ظاهري که قهوه با خود به همراه مي آورد، بگذريم، بهتر است درباره فايدههاي آن هم قدري اطلاع داشته باشيم. شايد تعجب کنيد اگر بدانيد در ده سال اخير، نوزده هزار بررسي در مورد اين فايدهها انجام شده و نتيجه اغلب آنها هم به نفع قهوه تمام شده است.
مادهاي که در قهوه وجود دارد و آن را از اين همه امتحان سربلند بيرون آورده، "کافئين" نام دارد. قهوه در مقدار مساوي، چيزي حدود سه و نيم برابر بيشتر از چاي و نوشابه های کولا کافئين دارد.
البته بعضي از خواص قهوه هم مربوط به کافئين نيست. قهوه،آنتی اکسیدانهای زيادي هم دارد، مثل کلروژنيک و توکوفرول که باعث برخي اثرهاي شفابخش آن مي شود. به اضافه ي مواد معدني مثل منیزیم که معلوم شده مي توانند در بهبود پاسخ بدن به انسولین و اصلاح متابوليسم گلوکز مؤثر باشند.
محققان ايتاليايي، ماده ديگري به نام "تريگونلينگ" را هم در قهوه پيدا کردهاند. اين ماده به قهوه عطر و طعم تلخي مي دهد. خاصيت ضد باکتريال و ضد چسبندگي قهوه را (که جلوي ايجاد حفرات و پوسیدگی دندان را مي گيرد) به همين ماده نسبت مي دهند.
بد نيست فايدههاي قهوه را در افراد مختلف مرور کنيم. شما هم ببينيد در چه شرايطي هستيد و آيا از اين اثرها چيزي هم به شما مي رسد يا نه.
اگر ورزشکاريد...
چندي پيش، تحقيقي در مجله "درد" به چاپ رسيد که نشان مي داد، نوشيدن دو فنجان قهوه قبل از ورزش، مي تواند تا 48 درصد دردهای عضلانی پس از ورزش را کاهش دهد. اين يعني قهوه در تسکين درد حتي از قرص آسپیرین هم قويتر است! ناپروکسن 30 درصد و آسپرين 25 درصد درد عضلاني را کم مي کند. البته محققان دانشگاه جورجيا که اين تحقيق را انجام دادهاند، معتقدند، هنوز براي نتيجهگيري کلي زود است و فعلاً مي توان گفت قهوه فقط در خانمهايي که خيلي قهوه خور قهار نبودهاند، چنين خاصيتي داشته است (يعني کساني که زياد قهوه مي خورند، نبايد چنين توقعي از آن داشته باشند).
علاوه بر اين، به نظر مي رسد قهوه در افرادي که تازه ورزش را شروع کردهاند، بيشتر کمک کننده است تا در ورزشکارهای حرفهاي. به همين دليل، اين افراد مي توانند با استفاده از قهوه برنامه ورزشي خود را طولانيتر کنند . البته مراقب باشيد كه زياده روي نکنيد! دو فنجان قهوه در کنار روشهاي کم کننده درد عضلاني، مانند نرمشهاي کششي، ماساژ و حمام سرد، براي تسکين دردهاي پس از ورزش کافي است.
در ضمن، چون قهوه باعث افزايش دفع ادرار مي شود، بايد مراقب از دست دادن آب بدن، به خصوص بعد از ورزش باشيد.
اگر امتحان داريد...
اين را ديگر همه دانشجويان به تجربه فهميدهاند که خوردن قهوه هنگام درس خواندن، به خصوص شب امتحان، چقدر مي تواند به تمرکز و هوشياري آنها کمک کند. البته دانشمندان هم اين خاصيت قهوه را مورد بررسي قرار دادهاند. آنها به اين نتيجه رسيدهاند که کافئين مي تواند سرعت پردازش اطلاعات را تا 10 درصد زياد کند. نوشيدن يک فنجان قهوه بعد از صرف غذا با خواب آلودگي بعد از آن مقابله مي کند و به حفظ هوشياري و تمرکز هم کمک مي کند. اين مسئله در مورد شيفتهاي کاري شبانه هم (البته با دو فنجان) صدق مي کند. ارزش اين خاصيت در اين است که مي تواند جلوي خيلي از حوادث کاري را در شيفتهاي شب بگيرد، به خصوص رانندگان جادهها که جان عده زيادي مسافر در گرو بيداري و هوشياري آنهاست.
اگر ميخواهيد بيمار نشويد...
نتيجه تحقيقات دانشمندان دانشگاه کاليفرنيا در سانديهگو نشان داده که قهوه مي تواند تا 60 درصد خطر بروز دیابت نوع دو را در افراد مستعد کم کند (البته اگر با يک خروار شکر یا قند ميل نشود) جالبتر اين جاست که اين کاهش، در کساني که تست تحمل گلوکزشان مختل بود، تا 70 درصد بوده است. محققان آلماني هم تأثير قهوه در کاهش سرطان روده بزرگ را کشف کردهاند. يک آنتياکسيدان قوي به نام "متيل پيريدينيوم" ،آنزيمهاي ضد اين سرطان را تقويت مي کند. اين ماده در فرآوري قهوه توليد مي شود و هر چه قهوه بيشتر حرارت ديده باشد، مقدار آن بيشتر است.
حداقل شش مطالعه مستقل، رابطه بين نوشيدن قهوه و پيشگيري از پارکینسون را اثبات کردهاند.
محققان مي گويند، اگر کسي به طور منظم قهوه بخورد،60 تا 80 درصد کمتر از سايرين دچار اين بيماري مي شود (البته بررسيها نشان داده که مصرف استروژن در زنان یائسه مي تواند جلوي اين اثر قهوه را بگيرد).
خاصيت ديگر قهوه که شايد با آن آشنا باشيد، جلوگيري از سنگ کليه است. اين خاصيت از کافئين موجود در قهوه سرچشمه مي گيرد که ادرارآور است و جلوي جمع شدن ادرار و در نتيجه رسوب سنگ در کلیه ها را مي گيرد. براي تکميل اين فهرست، مي توانيد اين را هم اضافه کنيد که قهوه در کاهش سنگ صفرا هم مؤثر شناخته شده است.
اگر پا به سن گذاشتهايد...
قهوه مي تواند محافظ خوبي براي قلب زنان يائسه باشد. يک مطالعه 15 ساله که در مجله تغذيه باليني آمريکا به چاپ رسيده، نشان مي دهد خانمهاي يائسهاي که روزانه حداقل سه فنجان قهوه مي خورند، 28 درصد کمتر از بقيه زنان در اين سن، دچاربیماری قلبی و ساير بيماريهاي التهابي غير سرطاني مي شوند. دانشمندان معتقدند، اين خاصيت ناشي از آنتياکسيدانهايي است که از التهاب و بیماریهای قلبی جلوگيري مي کند و قهوه سرشار از آنهاست.

زياده روي ممنوع!
همه اينها که گفتيم، دليل بر اين نمي شود که بخواهيم در مصرف قهوه زياده روي کنيم يا خداي ناکرده خودمان را با آن خفه کنيم! قهوه هم ممکن است براي بعضي افراد مناسب نباشد. اين افراد شايد نتوانند بعضي از اثرهاي جانبي آن را (به خصوص در مقادير زياد) مانند تپش قلب، لرزش دست و تحريکپذيري را تحمل کنند. علاوه بر اين، ممکن است قهوه باعث بالا رفتن کلسترول خون بعضي از افراد شود.
پزشکان توصيه مي کنند زنان باردار و بيماران قلبي و کساني که در معرض بیماری پوکی استخوان هستند، از خوردن قهوه (به خصوص زيادش) صرف نظر کنند.
تاثیرات مثبت قهوه بر سلامتی
1- قدرت آنتی اکسیدانی: دانه های قهوه سرشار از آنتی اکسیدان هستند. محققان تایید کرده اند که یک فنجان قهوه مقدار آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به همین مقدار آب انگور، تمشک و پرتقال دارد. به علاوه ترکیبات فنولیک موجود در قهوه از چای و کاکائو که به عنوان دو منبع فنولیک شناخته می شوند، بیشتر است.
تحقیقات نشان می دهد که افزودن شیر یا خامه به قهوه تاثیری در جذب آنتی اکسیدان های آن ندارد. البته ترجیحا بهتر است شکر اضافه نشود زیرا جذب آنتی اکسیدان ها را به تاخیر می اندازد.
2- پیشگیری از پارکینسون: مطالعات زیادی گویای این مطلب است که مصرف منظم قهوه قدرت کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را دارد.
3- کاهش آسیب های کبد: نوشیدن سه فنجان و بیشتر قهوه در روز می تواند پیشرفت هپاتیت C مزمن را کاهش دهد.
4- سنگ صفرا و کلیه: کسانی که مصرف کننده بالای قهوه هستند ( 4 فنجان و بیشتر در روز) 25% کمتر از افرادی که این نوشیدنی را میل نمی کنند مبتلا به سنگ کلیه و صفرا می شوند. نوشیدن حداقل یک فنجان قهوه در روز تا 10% احتمال این بیماری را کاهش می دهد.
5- کاهش احتمال ابتلا به نقرس: افرادی که در طول روز 4 فنجان و بیشتر قهوه می نوشند 40% کمتر از مصرف کنندگان کم قهوه در معرض خطر ابتلا به بیماری نقرس هستند.
6- موفقیت شغلی: کافئین یک محرک است. تحقیقات زیادی گویای تاثیرات مثبت کافئین در هوشیاری و توجه است.
7- بیماری آلزایمر: کسانی که در طول زندگی قهوه می نوشند دیرتر مبتلا به بیماری آلزایمر می شوند.
فواید و مضرات قهوه
در صورتی که نوشیدن قهوه عادت روزانه شما شده، ممکن است در طولانیمدت از تاثیرات آن روی سلامت قلب خود شگفتزده شوید.
قطعا درباره برخی عوارض جانبی قهوه شنیدهاید اما با وجود این تبلیغات منفی باید بدانید که قهوه از جهاتی برای تندرستی مفید است. وقتی پای قهوه به میان میآید، انبوهی از مطالعات و بررسیها تایید میکند که نوشیدن قهوه بهطور مرتب در بین افراد سالم- در حد ۲ تا ۳ فنجان در روز- در مقایسه با افرادی که کمتر و حتی اصلا قهوه نمینوشند، نتایج مثبت گوناگونی برای سلامت در پی دارد.
۱- افزایش کارایی هنگام ورزش:
پژوهشها حاکی از این است که کافئین بر افزایش کارایی در ورزش تاثیرگذار است. کافئین میتواند عملکرد استقامتی بدن انسان در ورزشهایی مانند دو، شنا و دوچرخهسواری را تقویت کند. همچنین میتواند به بازیابی توان شما پس از انجام تمرینات کمک کند. زمان مطلوب برای مصرف کافئین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه پیش از شروع ورزش است، با اینکه گاهی افزایش کارایی در همان ۱۵ دقیقه اول آشکار میشود. به یاد داشته باشید که کافئین از میزان کم به متوسط مؤثر واقع میشود (حدود ۳ تا ۶ میلیگرم کافئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و فواید بیشتری در میزان بالا (۹ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم) فراهم نمیکند.
۲- جلوگیری از ابتلا به سرطان:
قهوه برشته شده تیره به داشتن انواع آنتیاکسیدانها شهرت زیادی دارد. برای فهم منبع و مکانیسم این خاصیت، بررسیای برای مشاهده ماهیت شیمیایی قهوه برشته شده نسبت به خواص آنتیاکسیدانی آن انجام گرفت که در آن اجزای شیمیاییای که از دانههای قهوه برشته شده در درجه حرارت بالا گرفته شده است، تجزیه و تعیین کیفیت شدند. این نتایج نشان داد که در قهوه برشته، ترکیباتی به نام فرآوردههای واکنشی میلارد (MRPs) هست که مقدار زیادی خواص آنتیاکسیدانی دارد. آنتیاکسیدانها به سلولها کمک میکند تا از رادیکالهای آزاد و فشار عمل اکسیداسیونکه میتواند به جلوگیری از سرطان کمک کند، محافظت کند.
۳-کاهش خطر بیماری نقرس:
پژوهشی تازه نشان داده است که مصرف طولانیمدت قهوه با کاهش خطر بیماری نقرس در مردان و زنان در ارتباط است. این کاهش خطر قابل توجه در این بررسی، در افرادی که بیش از ۴ فنجان قهوه در روز مصرف میکنند، مشاهده شده است. نقرس که با ورم شدید مفاصل و درد شدید همراه است، از گذشته بیماری شایعی در بین مردان بوده، اما اخیرا در میان زنان هم افزایش موارد ابتلا گزارش شده است. بیشتر پژوهشها در مورد پیشگیری و درمان نقرس روی مردان متمرکز بوده اما در بررسیای که در سال ۲۰۰۷ انجام گرفت، آشکار شد که مصرف مداوم قهوه بهطور قابل توجهی با کاهش شیوع بیماری نقرس در بین مردان ارتباط دارد. با این حال، این پژوهش جدید بیانگر این مسئله است که زنانی که حتی در روز یک فنجان قهوه مینوشند میتوانند خطر ابتلا به نقرس را تا ۲۲درصد کاهش دهند.
۴- کاهش خطر انسداد شریانهای قلب:
در صورتی که نوشیدن قهوه عادت روزانه شما شده، ممکن است در طولانیمدت از تاثیرات آن روی سلامت قلب خود شگفتزده شوید. بررسی تازهای که نتایج آن در نشریه انجمن قلب ایالاتمتحده منتشر شده نشان داده که شاید مصرف بیش از اندازه چای و مصرف متعادل قهوه به دلیل انسداد رگهای قلب با کاهش میزان مرگومیر رابطه مستقیم داشته باشد. در قهوهخورهایی که ۲ تا ۳ فنجان قهوه در روز مینوشند نسبت به کسانی که کمتر از یک فنجان از آن در روز مینوشند، خطر مرگومیر بر اثر بیماریهای قلبی ۲۱ درصد کاهش مییابد.
۵- کاهش خطر ابتلا به دیابت:
نوشیدن قهوه خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد. اما وقتی پای مزیتهای سلامت قهوه به میان میآید، زمان نوشیدن آن هم اهمیت زیادی پیدا میکند. طی مطالعهای در برزیل، حدود ۷۰ هزار زن که دیابت نداشتند مورد بررسی قرار گرفتند، آنهایی که پیش از ظهر بیش از یک فنجان قهوه مینوشیدند، ۳۴ درصد کمتر از کسانی که اصلا قهوه نمیخوردند مبتلا به دیابت نوع ۲ شده بودند. زنانی که حداقل ۳فنجان قهوه در روز مینوشیدند در مقایسه با زنانی که هرگز قهوه نمیخوردند، ۲۷ درصد کمتر دچار این بیماری میشدند. با وجود این، وقتی پژوهشگران این اطلاعات را دقیقتر مورد بررسی قرار دادند، دریافتند که زمانبندی خاص در مصرف قهوه فاکتوری است که رابطه مستقیمی با تاثیر محافظتی آن دارد.
در آن دسته از زنانی که بیش از یک فنجان قهوه پیش از وقت ناهار مینوشند (در مقایسه با زنانی که پیش از این موقع روز قهوه نمینوشند) خطر دیابت نوع ۲ تا ۳۴درصد کاهش مییابد.
خاصیتهای دارویی
قهوه از نظرطب قديم ايران سرد و خشك است و چون جزء دسته آلكالوئيدها مي باشد بنابراين بايد در مصرف آن احتياط كرده و فقط آنرا بعنوان دارو مصرف كدن كسانيكه به آن معتاد هستند بايد سعي در ترك آن داشته باشند .
۱)قهوه محرك است و هضم را آسان مي كند
۲)تب بر است مخصوصا تب هاي نوبه اي را برطرف مي كند
۳)به بدن نيروي كاذب مي دهد
۴)سردرد را برطرف مي كند
۵)مسموميت هاي نشاي از مصرف الكل زياد را درمان مي كند
۶)براي برطرف كردن يرقان مفيد است
۷)ادرار آور است
۸)در درمان سرفه اي كه با بلغم همراه باشد موثر است
۹)دردهاي عصبي را درمان مي كند
۱۰)در درمان سياه سرفه مفيد است
۱۱)ضد عفوني كننده است
۱۲)گرد قهوه براي سوختگي ها مفيد است
۱۳)قهوه ضد افسردگي است
۱۴)مقاومت ورزشكاران رازياد مي كند
۱۵)برونشها را باز مي كند براي مبتلايان به بيماري آسم مفيد است
۱۶)براي برطرف كردن تب يونجه مفيد است
۱۷)از كرم خوردگي دندان جلوگيري مي كند